Kaksi suositusluonnosta kommentoitavaksi

Julkaisuajankohta 14.6.2016 15.14
Tiedote

Kaksi terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston (PALKO) suositusluonnosta on julkaistu kommentoitavaksi otakantaa.fi -sivustolla

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (PALKO) hyväksyi kokouksessaan 26.5.2016 alustavasti kaksi suositusta. Suositusluonnosten mukaan sekä lonkkamurtuman leikkaushoidon jälkeinen potilasta aktivoiva moniammatillinen kuntoutus että alaleuan hampaattomuuden hoito implanttikiinnitteisellä kokoproteesilla kuuluisivat Suomen julkisesti rahoitettuun terveydenhuollon palveluvalikoimaan.

Alustavat suositukset on tänään julkaistu avointa kommentointia varten www.otakantaa.fi  -sivustolla. Jokainen voi käydä tutustumassa luonnoksiin ja kommentoida niitä. Suosituksia voi kommentoida 5.7.2016 saakka. PALKOn on tarkoitus hyväksyä ja julkaista valmiit suositukset kesän jälkeen, kun saadut kommentit on käyty läpi.

”Julkaisemalla suositusluonnokset kommentoitaviksi PALKO pyrkii toimintaperiaatteidensa mukaisesti lisäämään avoimuutta ja vuorovaikutusta”, toteaa PALKOn pääsihteeri Jaana Leipälä. ”On tärkeää, että saamme ennen suositusten lopullista hyväksymistä mahdollisimman laajasti kommentteja luonnoksista, jotta ne palvelisivat mahdollisimman hyvin käytännön tilanteissa.”

Lonkkamurtuman saa joka vuosi noin 6500 henkilöä.  Murtumien hoito ja kuntoutus maksaa jo ensimmäisen vuoden aikana yhteensä noin 200 miljoonaa euroa. Kotimaisten tutkimustulosten mukaan jo ensimmäisen vuoden aikana voidaan saavuttaa keskimäärin noin 5000 euron säästö potilasta kohti, kun kuntoutus toteutetaan parhaiden käytäntöjen mukaisesti. Tällä hetkellä kuntoutus ei toteudu maassamme yhdenmukaisesti. Kun kuntoutustulokset paranevat, suurempi osa potilaista voi palata entiseen elinympäristöönsä ja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tarve vähenee.

Hampaattomuutta hoidetaan yleisimmin irrotettavalla kokoproteesilla. Hampaiden poiston jälkeen leukaluun harjanne alkaa surkastua ja irtoproteesin pysyvyys erityisesti alaleuassa heikkenee vähitellen. Huono pysyvyys heikentää purentakykyä, mikä taas rajoittaa ruokavaliota. Huono ravitsemustilanne puolestaan altistaa monille sairauksille. Proteesin pysymättömyys voi myös haitata puhetta ja muuta sosiaalista kanssakäymistä. Kiinnittämällä alaleuan kokoproteesi kahdella implantilla leukaluuhun voidaan parantaa purentakykyä ja välttää proteesin paikoillaan pysymättömyydestä johtuvat ongelmat.

Linkki PALKOn Otakantaa-sivulle (www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/62/)

Linkki STM:n uutiseen aiheesta

Lisätietoja

PALKOn pääsihteeri Jaana Leipälä, puh. 02951 63073

Erityisasiantuntija Sari Koskinen, puh. 02951 63409 (implanttikiinnitteinen proteesi)

Erityisasiantuntija Reima Palonen, puh. 02951 63090 (lonkkamurtumakuntoutus)

P.S. Tilaa PALKOn uutiset sähköpostiisi kotisivuilta www.palveluvalikoima.fi! Merkitse myös kalenteriisi PALKOn avoin seminaari 22.11.2016 Helsingissä!