Palko perusti uuden jaoston

18.1.2019 10.13
Tiedote

Seulontajaosto nimetty vaikean kombinoidun immuunipuutoksen (SCID) seulonnan arvioimiseksi.

Palko päätti kokouksessaan 18.12.2018 perustaa jaoston valmistelemaan suositusta aiheesta Vaikean kombinoidun immuunipuutoksen (SCID) seulonta vastasyntyneiden kantapäästä otetusta verinäytteestä. Jaoston jäseniksi on nimetty asiantuntijoita lasten infektiosairauksien hoidon, kantasolusiirtojen sekä seulontaohjelmien arvioinnin alueilta (https://palveluvalikoima.fi/jaostot_ja_asiantuntijat).

SCID on harvinaissairaus, johon liittyy immuunipuutoksesta johtuvia vaikeita infektioita. Hoitamattomana sairaus johtaa kuolemaan ensimmäisten elinvuosien aikana. Seulonta mahdollistaa sairauden tunnistamisen jo ennen infektioiden ilmaantumista ja hoidon eli kantasolusiirron toteuttamisen oireettomassa tai vähäoireisessa vaiheessa. Taudin ilmaantuvuus on arviolta 1-2 uutta tapausta vuodessa. Seulonnan erityisenä haasteena on suuri jatkotutkimuksiin ohjattujen vastasyntyneiden määrä. Seulontaprosessin eri vaiheet tulee arvioida myös resurssien käytön, osaamisen sekä kustannusten näkökulmasta.

Jaosto aloittaa toimintansa maaliskuussa 2019. Suositus valmistuu syksyllä 2019.

Lisätietoja antaa pääsihteeri Ilona Autti-Rämö, [email protected] tai puh. 02950 63133.

PALKO toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä ja sen tehtävänä on antaa suosituksia terveydenhuollon menetelmien kuulumisesta julkisesti rahoitettuun terveydenhuoltoon. Lisätietoja terveydenhuollon palveluvalikoimasta voit lukea PALKOn kotisivuilta www.palveluvalikoima.fi.