Suositus: Implanttikiinnitteinen kokoproteesi alaleuan hampaattomuuden hoidossa

Julkaisuajankohta 2.9.2016 12.32
Tiedote

Alaleuan hampaattomuuden hoito implanttikiinnitteisellä kokoproteesilla kuuluu palveluvalikoimaan.

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (PALKO) hyväksyi kokouksessaan 30.8.2016 suosituksen alaleuan hampaattomuuden hoidosta implanttikiinnitteisellä kokoproteesilla. Sen mukaan alaleuan hampaattomuuden hoito implanttikiinnitteisellä kokoproteesilla kuuluu Suomen julkisesti rahoitettuun terveydenhuollon palveluvalikoimaan.

PALKO otti aiheen käsiteltäväkseen, koska hampaattomuus on yleistä ja hoitamattomana sillä on vakavia terveydellisiä ja sosiaalisia seurauksia.

Hampaattomuus vaikuttaa ravitsemukseen, puheen selkeyteen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Heikko ravitsemustila altistaa monille sairauksille ja yleiskunnon heikkenemiselle, mikä korostuu ihmisen ikääntyessä.

Hampaattomuutta hoidetaan yleisimmin irrotettavalla kokoproteesilla. Leukaluun harjanteen vähittäinen madaltuminen johtaa irtoproteesin pysyvyysongelmiin erityisesti alaleuassa. Pureminen vaikeutuu ja ruokavalio rajoittuu, jos proteesi ei pysy paikoillaan. Proteesin pysymättömyys voi myös haitata puhetta ja muuta sosiaalista kanssakäymistä. Kiinnittämällä alaleuan kokoproteesi kahdella implantilla leukaluuhun voidaan välttää proteesin paikoillaan pysymättömyydestä johtuvat ongelmat.

Tähän mennessä potilaiden yhdenvertaisuus ei ole toteutunut proteesien saatavuuden eikä proteesien hankkimisen taloudellisten mahdollisuuksien suhteen. Kahdella implantilla kiinnitettävän alaleuan kokoproteesin tuottamiskustannukset vuonna 2016 ovat 2800−4000 euroa. Julkisessa terveydenhuollossa potilaan maksettavaksi jää 650 −1850 euroa ja yksityisestä hoidosta 2550 −3750 euroa. On arvioitu, että tämän suosituksen mukainen hoito implanttikiinnitteisellä proteesilla tulisi vuosittain tehtäväksi noin 3000 potilaalle. Vuosittainen julkisista varoista maksettava rahoitusosuus olisi tällöin noin 6,45 miljoonaa euroa.

Suositusluonnos oli kesällä kaikkien kommentoitavana otakantaa.fi -palvelussa. Siihen saatiin 28 kommenttia.

Suositus ja taustamateriaali neuvoston sivuilla.

PALKO toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä ja sen tehtävänä on antaa suosituksia terveydenhuollon menetelmien kuulumisesta julkisesti rahoitettuihin terveydenhuollon palveluihin. Lisätietoja terveydenhuollon palveluvalikoimasta voit lukea PALKOn kotisivuilta www.palveluvalikoima.fi. 
 

Lisätietoja:

PALKOn pääsihteeri Jaana Leipälä, puh. 02951 63073

Erityisasiantuntija Sari Koskinen, puh. 02951 63409

P.S. Tilaa PALKOn uutiset sähköpostiisi kotisivuilta www.palveluvalikoima.fi! Merkitse myös kalenteriisi PALKOn avoin seminaari 22.11.2016 Helsingissä!

Ajankohtaista