Hoppa till innehåll

Biopsykososiaalista selkäkuntoutusta koskeva suositusluonnos kommentoitavaksi

10.9.2018 15.05
Tiedote

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (Palko) hyväksyi alustavasti kokouksessaan 4.9.2018 selkäkivun biopsykososiaalista kuntoutusta koskevan suositusluonnoksen. Luonnos on nyt kommentoitavana otakantaa.fi-sivuilla 7.10.2018 saakka. Lopullinen suositus pyritään hyväksymään ja julkaisemaan marraskuun aikana.

Suositusluonnoksen keskeinen sisältö on se, että selkäkivun pitkittyessä tai toistuessa tulee henkilön tilanne arvioida terveydenhuollossa yksilöllisesti huomioiden biopsykososiaaliset tekijät selkäkivun kroonistumisen ehkäisemiseksi. Perinteinen biolääketieteellinen toimintamalli, jossa huomio keskittyy kehon rakenteeseen ja toimintaan, ei tutkimusten mukaan ole riittävä selkäkivun kroonistumisen estämiseksi. Biopsykososiaalisessa mallissa huomioidaan lisäksi sekä psykologiset että sosiaaliset tekijät.

Psykologiset tekijät voivat luoda potilaalle oletuksia kivun aiheuttamista rajoituksista ja seurauksista sekä vaikuttaa yksilön motivaatioon ja kykyyn sitoutua omatoimiseen harjoitteluun sekä aktiiviseen toimintaan. Sosiaalisten tekijöiden huomioimisella pyritään vaikuttamaan sekä ympäristöön että henkilön toimintaan omassa arjessa ja työympäristössä.

Selkäkivun pitkittyessä kuuden viikon kestoiseksi ilman lievenemisen merkkejä tai sen toistuessa ja toiminta- ja työkyvyn ollessa selkäkivun johdosta uhattuna, tulee suositusluonnoksen mukaan tehdä yksilöllinen arvio tarvittavista toimenpiteistä huomioiden potilaan elämäntilanne ja biopsykososiaalisen kuntoutuksen osa-alueet. Tämä voi alkuvaiheessa edellyttää aiempaa pidempiä vastaanottokäyntejä, mutta voi vähentää myöhempien käyntien määrää.

Palko otti aiheen käsiteltäväkseen, koska selkäkipu on yleinen vaiva, josta kärsii kuukausittain lähes puolet ihmisistä. Vaikka suurimmassa osassa tapauksista oireet ovat ohimeneviä, osalla ne kroonistuvat tai toistuvat ja voivat johtaa pitkäaikaiseen tai pysyvään työ- ja toimintakyvyn alenemiseen. Yli 20 000 henkilöä saa vuosittain sairauspäivärahaa selkäkivun takia ja saman verran on työkyvyttömyyseläkkeellä sen takia.

Suositusluonnos on kommentoitavana Palkon otakantaa.fi-sivulla 7.10.2018 saakka. Sieltä löytyy myös suositukseen liittyvän perustelumuistion luonnos sekä Palkon taustaksi hankkima kirjallisuuskatsaus.

Linkki Palkon otakantaa.fi-sivulle https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/62/

Lisätietoja antavat:

erityisasiantuntija Reima Palonen, [email protected] tai 02951 63090 tai

pääsihteeri Taina Mäntyranta, [email protected] tai 02950 63692.

PALKO toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä ja sen tehtävänä on antaa suosituksia terveydenhuollon menetelmien kuulumisesta julkisesti rahoitettuun terveydenhuoltoon. Lisätietoja terveydenhuollon palveluvalikoimasta voit lukea PALKOn kotisivuilta www.palveluvalikoima.fi.

Ajankohtaista
hälsovårdstjänster
service
tjänster