Daratumumabi-lääkettä koskeva suositusluonnos kommentoitavaksi

26.6.2019 14.30
Tiedote

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (Palko) hyväksyi kokouksessaan 12.6.2019 alustavasti suositusluonnoksen, joka koskee äskettäin diagnosoidun multippelin myelooman hoitoa daratumumabi-lääkkeellä yhdistelmänä (D-VMP) ja ylläpitohoitona. Luonnoksen mukaan lääke ei tässä käyttöaiheessa kuuluisi palveluvalikoimaan. Luonnos on nyt kommentoitavana otakantaa.fi-sivuilla 11.8.2019 saakka, jonka jälkeen Palko hyväksyy lopullisen suosituksen.

Suositusluonnoksen mukaan daratumumabi yhdistelmänä (D-VMP) ja sen jälkeisenä ylläpitohoitona ei kuuluisi kansalliseen palveluvalikoimaan äskettäin diagnosoidun multippelin myelooman hoidossa aikuisilla, jotka eivät sovellu autologiseen kantasolusiirtoon. Tutkimustieto ei mahdollista sen arvioimista, mikä on yhdistelmähoidon jälkeen jatkuvan ylläpitohoidon (D-VMP + D) lisäarvo ja daratumabi hoidon optimaalinen kesto. Tutkimuksen seuranta-aika on vielä lyhyt D-VMP + D -hoidon mahdollisen pidempikestoisen hyödyn arvoimiseksi.

Multippeli myelooma on pahanlaatuinen ja nykyhoidoin parantumaton verisairaus, jossa yhdestä kantasolusta polveutuva plasmasolujoukko lisääntyy luuytimessä. Kantasolusiirto on ensisijainen hoitomuoto. Kliinisessä lääketutkimuksessa, jonka perusteella daratumumabille myönnettiin myyntilupa, autologisen kantasolusiirron yläikäraja oli 65 vuotta, mutta Suomessa autologinen kantasolusiirto voidaan toteuttaa noin 75 vuoden ikään asti. Autologiseen kantasolusiirtoon soveltumattomien potilaiden hoitomahdollisuudet ovat lisääntyneet ja myös taudin ennuste on parantunut.  Nykyisin potilaita voidaan hoitaa useita kertoja eri taudin vaiheissa yksilöllisesti räätälöidyllä hoidolla. 

Tutkimuksen seuranta-aika on vielä lyhyt D-VMP + D -hoidon mahdollisen pidempikestoisen hyödyn arvoimiseksi, minkä vuoksi myös mallinnukseen perustuvaan arvioon D-VMP -hoidon kustannusvaikuttavuudesta liittyy huomattavaa epävarmuutta. Daratumumabin lisäämistä myelooman ensilinjan hoitoon ei nykytiedoin voida pitää kustannusvaikuttavana vaihtoehtona. Sen lisäkustannukset laatupainotettua lisäelinvuotta (QALY) kohti (inkrementaalinen  kustannusvaikuttavuussuhde, ICER) olisi  arviolta 194 000 €  nykykäytännön mukaiseen bortetsomibi-, melfalaani- ja prednisoni- (VMP)-hoitoon verrattuna ja 155 000 € lenalidomidi- ja deksametasoni- (Rd)-hoitoon verrattuna. 

Suositusluonnos on kommentoitavana Palkon otakantaa.fi-sivulla 11.8.2019 saakka. Sieltä löytyy myös Fimean laatima arviointiraportti ja tiivistelmä. Lopullinen suositus pyritään hyväksymään ja julkaisemaan syksyllä 2019.

Linkki Palkon otakantaa.fi-sivulle https://www.otakantaa.fi/fi/hankkeet/62/

Lisätietoja antavat:

pääsihteeri Ilona Autti-Rämö, [email protected] tai puh. 02950 63133 tai erityisasiantuntija Reima Palonen, [email protected] tai puh. 02951 63090.

PALKO toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä ja sen tehtävänä on antaa suosituksia terveydenhuollon menetelmien kuulumisesta julkisesti rahoitettuun terveydenhuoltoon. Lisätietoja terveydenhuollon palveluvalikoimasta voit lukea PALKOn kotisivuilta www.palveluvalikoima.fi.