Epkoritamabi uusiutuneen tai hoitoon reagoimattoman diffuusin suurisoluisen B-solulymfooman hoidossa - suositusluonnos kommentoitavana

Julkaisuajankohta 8.11.2024 15.07
Tiedote

Palkon neuvosto hyväksyi kokouksessaan 7.11.2024 kommentoitavaksi suositusluonnoksen " Epkoritamabi uusiutuneen tai hoitoon reagoimattoman diffuusin suurisoluisen B-solulymfooman hoidossa". Luonnoksen mukaan epkoritamabi ei kuuluisi kansalliseen palveluvalikoimaan. Suositusluonnos on kommentoitavana otakantaa.fi -palvelussa 5.12.2024 saakka.

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (Palko) hyväksyi kokouksessaan 7.11.2024 kommentoitavaksi suositusluonnoksen, jonka mukaan epkoritamabi ei kuuluisi kansalliseen palveluvalikoimaan uusiutuneen tai hoitoon reagoimattoman diffuusin suurisoluisen B-solulymfooman hoidossa. Palkon näkemyksen mukaan tutkimusnäyttöön liittyy merkittävää epävarmuutta. Saatavilla olevan tutkimusnäytön mukaan alle puolet potilaista sai hoidolle täydellisen vasteen, ja hoidon vaikutus elämänlaatuun ei ole vielä arvioitavissa. Näyttö perustuu toistaiseksi yksihaaraiseen faasi I/II:n tutkimukseen. Palkon näkemyksen mukaan vaikeiden tai henkeä uhkaavien haittojen määrä on merkittävä. Epkoritamabi-hoidon teho- ja kustannusvertailu perustuu ankkuroimattomaan epäsuoraan vertailuun, jolla on menetelmänä useita epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä. 

Palkon suositusluonnos on kommentoivana otakantaa.fi-palvelussa 5.12.2024 saakka. Palko pyrkii hyväksymään lopullisen suosituksen joulukuussa 2024. 

Euroopan komissio on myöntänyt epkoritamabia sisältävälle Tepkinly-valmisteelle ehdollisen myyntiluvan syyskuussa 2023 monoterapiana uusiutuneen tai hoitoon reagoimattoman DLBCL:n hoitoon aikuispotilaille, joita on aiemmin hoidettu kahdessa tai useammassa systeemisessä hoitolinjassa. 

Epkoritamabin tehon ja turvallisuuden näyttö perustuu pääasiassa yhteen faasin I/II avoimeen yksihaaraiseen EPCORE NHL-1 –tutkimukseen. Tutkimuksen ensisijainen lopputulosmuuttuja oli kokonaisvasteosuus (ORR). Toissijaisia lopputulosmuuttujia olivat vasteen kesto (DoR), täydellinen vaste (CR), täydellisen vasteen kesto (DoCR), vasteen saavuttamiseen kulunut aika (TTR), etenemisvapaa elossaoloaika (PFS), kokonaiselossaoloaika (OS), negatiivisen jäännöstaudin (MRD) aste ja turvallisuus ja aika ennen seuraavaa hoitomuotoa (TTNT). 

DLBCL-potilaista täydellisen vasteen saavutti ensimmäisten välianalyysien aikana 54/139 (38,8 %) potilasta ja osittaisen vasteen 32/139 (23,0 %) potilasta. Potilaiden PFS-mediaani oli 4,4 kuukautta kahdessa ensimmäisessä välianalyysissä. DLBCL-potilaiden, joilla tauti ei ollut edennyt, arvioitu prosenttiosuus 3, 6 ja 9 kuukautta epkoritamabi-hoidon aloituksesta oli 44,1 %, 39,9 % ja 37,2 %. Elossa olevien DLBCL-potilaiden arvioitu prosenttiosuus epkoritamabi-hoidon aloituksesta oli 70,6 % 6 kuukauden jälkeen, 63,4 % 9 kuukauden jälkeen, 56,1 % 12 kuukauden jälkeen, ja 51,6 % 15 kuukauden jälkeen. DLBCL-potilaiden OS-mediaaniksi tuli viimeisimmässä välianalyysissä 19,4 kuukautta. 

Lähes kaikilla (99,4 %) potilailla havaittiin epkoritamabi-hoidon aikana vähintään yksi jonkinasteinen haittatapahtuma ja 83,8 %:lla sen arvioitiin liittyvän epkoritamabi-hoitoon. Yli puolella (58,1 %) potilaista ilmeni vakava haittatapahtuma (hoitoon liittyviä 36,5 %:lla potilaista). Kuolemaan johtaneita haittatapahtumia ilmeni hoidon aikana 12 tapausta (7,2 %), joista yhden, ICANS-oireyhtymän aiheuttaman kuoleman, arvioitiin liittyvän epkoritamabiin. Sairauden eteneminen hoidon aikana oli yleisin syy kuolemaan hoidon aikana. Haitat ovat tyypillisiä bispesifisille vasta-aineille ja niihin osataan jo varautua. 

Kustannusvaikuttavuusanalyysissä epkoritamabi-hoidon inkrementaalinen kustannusvaikuttavuussuhde (ICER) on noin 140 000 €/QALY Axi-Cel-hoitoon käänteisesti verrattuna ja 75 000 €/QALY kemoimmunoterapiahoitoon verrattuna.  

Myyntiluvan haltijan arvion mukaan Suomessa noin 80–100 DLBCL-potilaalla tauti etenee kahden hoitolinjan jälkeen ja näistä noin puolet (40–50 potilasta) saa kolmannen linjan hoitoa.

Fimean omassa arviossa epkoritamabi-hoidon keston keskiarvona oli 6,9 sykliä julkisiin tietoihin perustuen, jolloin keskimääräiseksi potilaskohtaiseksi kustannukseksi saatiin julkisilla verottomilla tukkuhinnoilla 122 768 euroa.  

CAR-T-hoitojen kertaluontoiset lääkekustannukset olivat 327 000 euroa Axi-Cel- ja 320 000 euroa Tisa-Cel-hoidolle (v. 2023 tukkuhinnat). Kemoimmunoterapiahoitojen kuuden syklin kustannukseksi arvioitiin R-GemOxille 8 976,60 euroa ja Pola-BR-hoidolle 65 809,19 euroa. Lonkastuksimabi-tesiriinin kesto ja hinta perustuivat poikkeuksellisesti Fimean arviointiraportin tietoihin, jolloin keskimääräisen 4,6 syklin kustannuksiksi arvioitiin 94 500 euroa. 

Bispesifisten hoitojen korvaamiin hoitoihin liittyy epävarmuutta ja epkoritamabi ei ehkä tule korvaamaan CAR-T-hoitoja samassa mittakaavassa kuin kemoimmunoterapiahoitoja. Fimean arviossa epkoritamabi korvaisi Fimean arvioiman potilasmäärän osalta vain kemoimmunoterapiahoitoja. Tällöin Fimean arvion mukaan epkoritamabi-hoidosta aiheutuisi julkisilla tukkuhinnoilla vuosina 2024–2027 noin 171 000–1 253 000 euron budjettivaikutus vuosittain

Linkki Palkon otakantaa.fi-sivulle

 Lisätietoja antaa erityisasiantuntija Outi Salminen, [email protected]  tai 0295 163 448.

Palko toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä ja sen tehtävänä on antaa suosituksia terveydenhuollon menetelmien kuulumisesta julkisesti rahoitettuun terveydenhuoltoon. Lisätietoja terveydenhuollon palveluvalikoimasta voit lukea Palkon kotisivuilta www.palveluvalikoima.fi