Glofitamabi uusiutuneen tai hoitoon reagoimattoman diffuusin suurisoluisen B-solulymfooman hoidossa - suositusluonnos kommentoitavana

Julkaisuajankohta 8.11.2024 15.16
Tiedote

Palkon neuvosto hyväksyi kokouksessaan 7.11.2024 kommentoitavaksi suositusluonnoksen "Glofitamabi uusiutuneen tai hoitoon reagoimattoman diffuusin suurisoluisen B-solulymfooman hoidossa". Luonnoksen mukaan glofitamabi ei kuuluisi kansalliseen palveluvalikoimaan. Suositusluonnos on kommentoitavana otakantaa.fi -palvelussa 5.12.2024 saakka.

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (Palko) hyväksyi kokouksessaan 7.11.2024 kommentoitavaksi suositusluonnoksen, jonka mukaan glofitamabi ei kuuluisi kansalliseen palveluvalikoimaan uusiutuneen tai hoitoon reagoimattoman diffuusin suurisoluisen B-solulymfooman hoidossa. Palkon näkemyksen mukaan tutkimusnäyttöön liittyy merkittävää epävarmuutta. Saatavilla olevan tutkimusnäytön mukaan alle puolet potilaista sai hoidolle täydellisen vasteen, ja hoidon vaikutus elämänlaatuun ei ole vielä arvioitavissa. Näyttö perustuu toistaiseksi yksihaaraiseen faasi I/II:n tutkimukseen. Palkon näkemyksen mukaan vaikeiden tai henkeä uhkaavien haittojen määrä on merkittävä. Glofitamabi-hoidon teho- ja kustannusvertailu perustuu ankkuroimattomaan epäsuoraan vertailuun, jolla on menetelmänä useita epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä.

Euroopan komissio on myöntänyt glofitamabia sisältävälle Columvi-valmisteelle ehdollisen myyntiluvan heinäkuussa 2023 aikuisille potilaille monoterapiana uusiutuneen tai hoitoon reagoimattoman diffuusin suurisoluisen B-solulymfooman hoitoon kahden tai useamman systeemisen hoitolinjan jälkeen. 

Glofitamabin tehon ja turvallisuuden näyttö perustuu avoimeen vaiheen I/II tutkimukseen, jossa arvioitiin glofitamabin vaikuttavuutta potilailla, joilla oli uusiutunut tai hoitoon reagoimaton non-Hodgkinin B-solulymfooma (n=108). Ensisijainen lopputulosmuuttuja tutkimuksessa oli täydellinen vaste riippumattoman arviointiryhmän arvioimana. Tutkimuksessa täydellisen vasteen sai n. 40 % potilaista.

Toissijaisia lopputulosmuuttujia olivat täydellinen vaste tutkijan arvioimana, kokonaisvasteosuus (ORR), kokonaisvasteen kesto (DoR) ja täydellisen vasteen kesto (DoCR), elossaoloaika ennen taudin etenemistä (PFS), kokonaiselossaoloaika (OS), aika ensimmäiseen täydelliseen vasteeseen (TFCR) ja aika ensimmäiseen vasteeseen (TFOR). Kokonaisvasteosuudet vastaavasti olivat n 50 % tutkimukseen osallistuneista potilaista. Potilaat saivat vasteen (ORR tai CR) keskimäärin 42 päivässä. Kokonaisvasteen keston mediaani oli keskimäärin n. 15 kuukautta. Täydellisen vasteen keston mediaania ei saavutettu.

Myyntilupatutkimuksessa ei ollut vertailuhoitoa, joten myyntiluvan haltija arvioi glofitamabin tehoa vertaamalla sitä ankkuroimattomalla kaltaistamattomalla epäsuoralla vertailulla bendamustiini-rituksimabi (BR) -, Kymriah- ja Yescarta-hoitoihin. Lisäksi myyntiluvan haltija vertasi glofitamabia propensiteettipisteanalyysissa Pola-BR-hoitoon. Vertailujen tulokset suosivat glofitamabia verrattuna BR-, Pola-BR- ja Kymriah-hoitoihin. Yescarta-hoito sai vertailussa paremmat tulokset glofitamabiin verrattuna. Kaikki myyntiluvan haltijan toteuttamat vertailut olivat yksihaaraisen satunnaistamattoman tutkimuksen epäsuoria vertailuja. Palkon ja Fimean näkemyksen mukaan vertailuista tehtäviin päätelmiin sisältyy merkittävää epävarmuutta, jonka suuruutta ei voida täysimääräisesti arvioida.

Lähes kaikilla myyntilupatutkimukseen osallistuneilla potilailla havaittiin jonkinasteinen haittatapahtuma (n. 99 %). Myös hoitoon liittyviä haittatapahtumia oli lähes kaikilla (n. 91 %). Glofitamabi-hoidon aikana kuoli 52 % potilaista, mistä 9 liittyi haittatapahtumaan. Vaikeita, henkeä uhkaavia haittatapahtumia (aste ≥ 3) todettiin yli puolella potilaista (n. 58 %). Vakavia haittatapahtumia oli hieman alle puolella potilaista (n.49 %). Hoidon lopettamiseen johtaneita haittatapahtumia ilmaantui hoidon aikana 5 potilaalle (3,2 %).

Sytokiinioireyhtymä oli yleisin hoidon aikana ilmaantuva haittatapahtuma ja kaikki havaitut tapaukset liittyivät glofitamabi-hoitoon. Valtaosa näistä tapahtumista oli lieviä ja ne ilmenivät pääsääntöisesti ensimmäisten kahden hoitosyklin aikana. Muita yleisiä esiintyneitä haittatapahtumia olivat neutropenia, anemia ja trombosytopenia/alentunut verihiutaleiden määrä. Nämä haitat ovat tyypillisiä potilailla, jotka ovat saaneet useita aiempia hoitoja.

Palkon näkemyksen mukaan glofitamabi-hoitoon liittyvien vaikeiden ja henkeä uhkaavien haittatapahtumien määrä on merkittävä. Sinänsä hoitoon liittyvät haitat ovat vasta-aineiden yhdistelmille tai bispesifisille vasta-aineille tyypillisiä.

Glofitamabi-hoidon kustannusvaikuttavuusanalyysi perustuu myyntiluvan haltijan tekemään ankkuroimattomaan epäsuoraan vertailuun. Vertailun tuloksiin liittyy huomattavaa epävarmuutta, joten tehovertailun ja kustannusvaikuttavuusanalyysin tuloksia voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavina. Kaltaistetussa epäsuorassa vertailussa menetelmänä on useita epävarmuuden lähteitä liittyen erillisten tutkimusten sisällyttämis- tai poissulkukriteereihin, potilaiden lähtötasoon, tulosmuuttujien määrittelyihin ja niiden arviointiaikatauluihin sekä mahdollisen sekoittavan muuttujan huomioiminen painotuksessa. 

Myyntiluvan haltija arvioi kolmannen linjan potilaiden määräksi noin 40 potilasta vuosittain. Glofitamabia arvioidaan hoitovaihtoehtoksi erityisesti niille potilaille, jotka eivät sovellu CAR-T-hoitoon tai eivät taudin nopean etenemisen vuoksi ehdi saada sitä, tai potilaille, joiden tauti on uusiutunut toisen linjan CAR-T-soluhoidon jälkeen. Tämän perusteella glofitamabin potilasmääräksi arvioitiin noin 15–20 potilasta vuosittain. Aiempien hoitolinjojen hoitokäytäntöjen kehittyminen vaikuttaa kolmannen linjan potilasmäärään tulevaisuudessa.

Myyntiluvan haltijan potilaskohtaiset lääke- ja annostelukustannukset ovat glofitamabi-hoidolle noin 61 000 euroa. Vertailuhoitojen potilaskohtaiset lääke- ja annostelukustannukset ovat oletetuilla hoitojen kestoilla 8 800–352 000 euroa. Glofitamabi-hoidon kustannukset olisivat suuremmat kuin Pola-BR- ja solunsalpaajahoidon, johon liitetään rituksimabi ja pienemmät kuin CAR-T-hoitojen. Myyntiluvan haltijan oletuksen mukaan budjettivaikutus nousisi noin 652 000 euroon glofitamabi-hoidon potilasmäärän vakiinnuttua 18 potilaaseen. Budjettivaikutuksen arvioon liittyy jonkin verran epävarmuutta liittyen glofitamabin potilasmäärään, vertailuhoitojen markkinaosuuksiin vuosittain ja siihen, missä määrin glofitamabi-hoito tulisi korvaamaan Pola-BR- ja solunsalpaajahoitoa, johon liittyy rituksimabi. Jos glofitamabi-hoito korvaisi kokonaan nämä vertailuhoidot 24 potilaalla, glofitamabi-hoidon vuosittaiset kokonaiskustannukset olisivat noin 1,5 miljoonaa euroa. Tällöin vuosittainen budjettivaikutus olisi listahinnoin noin 834 000 euroa.

Palkon suositusluonnos on kommentoivana otakantaa.fi-palvelussa 5.12.2024 saakka. Palko pyrkii hyväksymään lopullisen suosituksen joulukuussa 2024. 

Linkki Palkon otakantaa.fi-sivulle.
 
Lisätietoja antaa erityisasiantuntija Outi Salminen, [email protected]  tai 0295 163 448.

Palko toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä ja sen tehtävänä on antaa suosituksia terveydenhuollon menetelmien kuulumisesta julkisesti rahoitettuun terveydenhuoltoon. Lisätietoja terveydenhuollon palveluvalikoimasta voit lukea Palkon kotisivuilta www.palveluvalikoima.fi