Palko on arvioinut sukupuolidysforiaa koskevien suositusten päivitystarpeen

Julkaisuajankohta 28.3.2025 12.31
Tyyppi:Tiedote

Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (Palko) totesi kokouksessaan 27.3.2025, että sukupuolidysforiaa koskevat suositukset on päivitettävä, kun ICD-11 tautiluokitus otetaan käyttöön. Suositusten päivittäminen käynnistetään neuvoston erillisellä päätöksellä, kun ICD-11 tautiluokituksen käyttöönoton aikataulu on tiedossa. Palkon jo 7.11.2024 hyväksymät teknisluonteiset päivitykset suosituksiin katsotaan tässä vaiheessa riittäviksi.

Palko antoi vuonna 2020 kolme suositusta koskien trans- ja muunsukupuolisuuteen liittyvän sukupuolidysforian lääketieteellisiä hoitomenetelmiä (STM038:00/2020). Suositukset perustuivat hyväksymisajankohtana voimassa olleeseen lainsäädäntöön. Suosituksiin tehtiin lainsäädännön muuttumisesta (erityisesti vanhan translain- ja asetuksen kumoamisesta) seuranneet välttämättömät muutokset, jotka Palko hyväksyi 7.11.2024 kokouksessaan. Palkolle on tehty aihe-ehdotus suositusten sisällön laajemmasta päivittämisestä ja asiaan liittyen on saatu myös kansalaisyhteydenottoja.  

Palkon sihteeristössä on tehty suositusten sisällön päivittämisen arvioimiseksi esiselvitys, mitä varten pyydettiin lausuntoja sekä järjestöiltä että sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikoilta. Lausunto- ja kommenttipyyntö oli tämän lisäksi vastattavana Otakantaa.fi-palvelussa alkuvuodesta 2025, mitä kautta kyselyyn vastasi 81 henkilöä. Lisäksi Seta ry toimitti Palkolle 21.3.2025 vetoomuksen, jossa vaadittiin suositusten päivittämistä. Vetoomuksen on allekirjoittanut 5677 henkilöä. Hoitoon pääsyn sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikoille koettiin vaikeutuneen. Suositusten päivittämistä toivottiin siten, että ne olisivat yhdenmukaiset sekä kansainvälisten suositusten että ICD-11 tautiluokituksen kanssa. Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikoiden lausuntojen perusteella toisaalta uusi tutkimustieto puoltaa keskeisiltä osin nykyisten suositusten mukaisia hoito- ja tutkimuskäytäntöjä.

Käsikirjansa mukaan Palko huomioi päätettäessä suositusten päivittämisestä uudet aiheeseen liittyvät julkaistut tutkimukset ja niiden tulokset, mahdollisesti merkittävästi muuttuvat hoitokäytännöt, kustannusvaikuttavuuden arvion mahdollisesti muuttuneet perusteet, hoidon kohdentamisen tarkentumisen sekä esimerkiksi menetelmän kliinisessä käytössä ilmenneet hoitoon liittyvät haitat. Tehdyn esiselvityksen aikana ei esiin tullut sellaisia Palkon käsikirjan mukaisia seikkoja, jotka edellyttäisivät suositusten kiireellistä päivittämistä sisällön osalta.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) valmistelee ICD-11 tautiluokituksen käyttöönottoa yhteistyössä sidosryhmien kanssa erillisessä projektissa vuosina 2023–2026. ICD-11 tautiluokituksen käyttöönotto edellyttää Palkon tämänhetkisen arvion mukaan suositusten päivittämistä useiden termien ja sisältöjen muuttuessa.

Suositusten päivittäminen aloitetaan neuvoston päätöksellä siinä vaiheessa, kun ICD-11 tautiluokituksen käyttöönoton aikataulu on täsmentynyt ja siihen liittyvät mahdolliset muutokset palvelujärjestelmässä ovat tiedossa. Suositusten päivittämisessä tullaan ottamaan huomioon nyt saadut lausunnot ja kommentit, jotka sisälsivät monipuolisesti ja kattavasti näkemyksiä ja tietoa. Järjestöjen sekä potilaiden ja asiakkaiden kuulemisen toteutus suunnitellaan päivitysprosessin alkuvaiheessa Palkon periaatteiden mukaisesti. 

Palko kiittää kaikkia osallistuneita saamistaan lausunnoista ja kommenteista sekä kiinnostuksesta Palkon toimintaa kohtaan.

Lisätietoja antavat:
Palveluvalikoimaneuvoston puheenjohtaja Sirkku Pikkujämsä 0295 163 014
Palveluvalikoimaneuvoston pääsihteeri Hanna-Mari Jauhonen 0295 163 060

Palko toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä ja sen tehtävänä on antaa suosituksia terveydenhuollon menetelmien kuulumisesta julkisesti rahoitettuun terveydenhuoltoon. Lisätietoja terveydenhuollon palveluvalikoimasta voit lukea PALKOn kotisivuilta www.palveluvalikoima.fi