Palkon 10-vuotisseminaarissa keskusteltiin priorisoinnista ja palveluvalikoiman tulevaisuudesta

Julkaisuajankohta 25.9.2024 14.19
Tiedote
Kuvassa seminaarin moderaattori, Palkon puheenjohtaja Sirkku Pikkujämsä sekä paneelikeskustelun osallistujat Mirva Lohiniva-Kerkelä, Kari Hakari, Juha Auvinen, Janne Nikkinen ja Hanna-Mari Jauhonen
Paneelikeskustelu oli vilkasta seminaarin moderaattorin Sirkku Pikkujämsän johdolla, kuvassa paneelikeskustelun osallistujat Mirva Lohiniva-Kerkelä, Kari Hakari, Juha Auvinen, Janne Nikkinen ja Hanna-Mari Jauhonen

Palveluvalikoimaneuvoston (PALKOn) 10-vuotisjuhlaseminaari kokosi 17.9.2024 yhteen asiantuntijoita, päättäjiä ja terveydenhuollon ammattilaisia keskustelemaan priorisoinnin tärkeydestä eri tasoilla sekä tulevaisuuden palveluvalikoiman tavoitteista vuoteen 2030 mennessä. Tilaisuus tarjosi katsauksen myös Palkon historiaan, kun johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki (STM) aloitti seminaarin esittelemällä Palveluvalikoimaneuvoston saavutuksia ja kehitystä viimeisen vuosikymmenen aikana.

Priorisointi kolmella tasolla – makrosta mikrotasolle

Tämän jälkeen seminaarissa pureuduttiin priorisoinnin haasteisiin ja mahdollisuuksiin kolmella eri tasolla. Makrotason tarkastelussa lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä (STM) keskustelutti budjettipäällikkö Mika Niemelää (VM) ja osastopäällikkö Kari Hakaria (STM) siitä, kuinka paljon sote-sektoriin voidaan kohdentaa rahaa valtion budjetista ja mitä tämä tarkoittaa laajemmin koko terveydenhuollon ja vationtalouden kestävyydelle. Keskustelussa korostettiin resurssien kohdentamisen haasteita ja mahdollisuuksia sekä lyhyen että pitkäntähtäimen toimenpiteiden välttämättömyyttä ja yhdensuuntaisuutta. Yhteistyö eri sektoreiden välillä sekä luottamuksen rakentaminen nähtiin tärkeäksi. Kestävyyden näkökulmasta myös luopuminen vähähyötyisistä tai ylimitoitetuista palveluista nousi esiin useissa puheenvuoroissa.

Mesotason tarkastelussa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen johtaja Sanna Svahn käsitteli palveluvalikoiman kokonaisuuden tuottamisen ja järjestämisvastuun vaatimusten suhdetta sekä yhdenvertaisuuden toteutumisen kysymyksiä. Hän toi esiin käytännön esimerkkejä ja haasteita alueellisesta näkökulmasta. Keskustelu herätti pohdintaa siitä, ovatko kaikki kansalaiset aidosti tasa-arvoisessa asemassa palveluiden saatavuuden suhteen, kun terveydenhuoltojärjestelmässä erityisesti perustason palveluiden tuottaminen on monikanavaista.

Professori Juha Auvinen Oulun yliopistosta käytti puheenvuoron mikrotason näkökulmasta ja puhui priorisoinnista terveydenhuollon ammattilaisen arjessa. Hän korosti potilaan tarpeiden huomioimisen tärkeyttä ja priorisointipäätösten vaikutuksia päivittäisessä työssä. Päätökset potilaan hoidon kiireellisyydestä ja riittävästä hoidosta ovat terveydenhuollon ammattilaisen jokapäiväistä työtä. Hänen puheenvuoronsa keskeinen viesti oli, että perustason toiminnan tavoitteena on edistää terveyspalveluiden oikeudenmukaista jakautumista ja asettaa etusijalle eniten terveydenhuollon palveluita tarvitsevat.

Priorisoinen periaatteet konkretisoidaan lainsäädäntöön ja ne toteutuvat erilaisin instrumentein

Seminaarissa kuultiin myös katsaus kansainväliseen toimintaan, kun ETENE:n pääsihteeri Maija Miettisen (ETENE) esitteli kansainvälisiä eettisiä periaatteita ja käytäntöjä priorisoinnissa. Hän korosti eettisten periaatteiden merkitystä päätöksenteossa. Tämä tarjosi osallistujille mahdollisuuden peilata Suomen käytäntöjä muihin maihin ja avasi uusia näkökulmia terveydenhuollon eettisiin priorisointikysymyksiin.

Lisäksi dialogissa lainsäädännön reunaehdoista hallitusneuvos Kirsi Ruuhonen (STM) ja professori (emerita) Mirva Lohiniva-Kerkelä (Lapin yliopisto) keskustelivat priorisoinnin ja palveluvalikoiman määrittelyn oikeudellisesta sääntelystä  sekä millaisia rajoituksia ja mahdollisuuksia laki asettaa terveydenhuollon priorisoinnille Suomessa nykytilanteessa. He toivat esiin lainsäädännön haasteita ja mahdollisuuksia sekä sen kehittämisen tarpeita tulevaisuudessa.

Seminaarissa käsiteltiin myös priorisoinnin periaatteiden ja lainsäädännön toimeenpanoa käytännössä, kun Palkon pääsihteeri Hanna-Mari Jauhonen  esitteli priorisoinnin ja palveluvalikoiman määrittelyn työkaluja,  esimerkkeinä menetelmien arviointi, Palkon suositukset ja kriteereit, jotka tukevat priorisointipäätöksiä. Nämä työkalut auttavat omalta osaltaan varmistamaan, että terveydenhuollon resurssit kohdennetaan mahdollisimman vaikuttaviin ja kustannus-vaikuttaviin menetelmiin ja palveluihin.

Paneelikeskustelussa asiantuntijat pohtivat palveluvalikoiman tulevaisuutta ja kehittämistä 2030-luvulle

Seminaarin päätteeksi käytiin paneelikeskustelu aiheesta "Palveluvalikoima 2030: mitä ja miten?", jossa asiantuntijat pohtivat, millaisia palveluita tulevaisuudessa tulisi olla tarjolla ja miten ne voitaisiin järjestää niin, että ne palvelevat väestön tarpeita mahdollisimman hyvin. Paneelissa nousivat esiin muun muassa palveluiden riittävän tason määrittely, yhdenvertaisuuden varmistaminen ja resurssien järkevä kohdentaminen.

Seminaari tarjosi osallistujille syvällisiä näkemyksiä ja vilkasta keskustelua terveydenhuollon priorisoinnin ja palveluvalikoiman tulevaisuuden suuntauksista.

Palko kiittää kaikkia osallistujia ja puhujia antoisasta päivästä! Jatkamme keskustelua ja yhteistyötä aiheen äärellä.

 

Lisätietoja:
 Pääsihteeri Hanna-Mari Jauhonen

0295163060