Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto Palko hyväksyi suosituksen, joka koskee aikuisia, pitkäkestoista neuropaattista kipua sairastavia potilaita

Julkaisuajankohta 28.1.2025 13.54
Tiedote

Palko hyväksyi kokouksessaan 19.12.2024 suosituksen Transkraniaalinen sarjamagneettistimulaatio (rTMS) ja aivojen tasavirtastimulaatio (tDCS) pitkäkestoisen hermovauriokivun (neuropaattisen kivun) hoidossa.

Suositus koskee aikuisia, pitkäkestoista neuropaattista kipua sairastavia, potilaita. Sen mukaan:  

a) Transkraniaalinen sarjamagneettistimulaatio (rTMS) ei kuulu terveydenhuollon palveluvalikoimaan pitkäkestoisen neuropaattisen kivun hoidossa aikuisilla.      

b) Aivojen tasavirtastimulaatio (tDCS) ei kuulu terveydenhuollon palveluvalikoimaan pitkäkestoisen neuropaattisen kivun hoidossa aikuisilla. 

rTMS:n ja tDCS:n vaikuttavuudesta nuorten tai ikääntyneiden henkilöiden pitkäkestoisen neuropaattisen kivun hoidossa ei ole vielä riittävästi tutkimustietoa.   

Suositus on kohdennettu niille julkisen terveydenhuollon palvelunjärjestäjille, jotka järjestävät pitkäkestoista neuropaattista kipua sairastavien potilaiden hoitoa, sekä palveluntuottajille ja terveydenhuollon ammattilaisille hoidettaessa potilaita, jotka sairastavat pitkäkestoista neuropaattista kipua.  

Pitkäkestoinen neuropaattinen kipu on vakava sairaus, joka vaikuttaa monella tavoin potilaan elämänlaatuun ja heikentää merkittävästi toimintakykyä. Siihen liittyy vakavia oireita, joista keskeisimpiä ovat sähköiskun kaltaiset kivut, pistely tai polttava kipu, äärimmäinen herkkyys kosketukselle ja lihasheikkous. Neuropaattista kipua esiintyy noin 6-10 %:lla väestöstä ja osalla potilaista sairaus muuttuu pitkäkestoiseksi.

Palveluvalikoimaneuvoston suosituksilla pyritään vahvistamaan yhdenvertaisuutta ja vaikuttavien menetelmien käyttöä eri hyvinvointialueilla. Suosituksen mukaan rTMS eikä tDCS kuulu julkisesti rahoitettuun terveydenhuollon palveluvalikoimaan pitkäkestoisen neuropaattisen kivun hoidossa aikuisilla. Kummankaan menetelmän vaikuttavuudesta pitkäkestoisen neuropaattisen kivun hoidossa ei vielä ole riittävän vakuuttavaa tutkimusnäyttöä. Myös tutkimustieto menetelmien hoidollisesti mielekkäästä pitkäaikaisvaikuttavuudesta on epävarmaa.

Osa pitkäkestoisesta neuropaattisesta kivusta kärsivistä potilaista jää yleisimmin käytetyillä hoitomenetelmillä vaille riittävää hoitovastetta. Tästä potilasryhmästä jotkut potilaat ovat kokeneet saaneensa rTMS- ja tDCS-menetelmistä apua sairauteensa, vaikka tieteellinen tutkimusnäyttö ei vahvista menetelmien vaikuttavuutta. rTMS- ja tDCS-menetelmiä pidetään turvallisina hoitomuotoina, joihin on liittynyt vain lieviä haittavaikutuksia. 

Yhden hoitojakson potilaskohtaiset kustannukset vaihtelevat muutamista tuhansista yli 5000 euroon riippuen hoitojaksoon sisällytettävien hoitokertojen määrästä ja hoitokäynnin pituudesta.

Palveluiden järjestäjän tulee huolehtia kivusta kärsivien potilaiden tunnistamisesta ja oikeasta hoidosta jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, perusterveydenhuollossa, jotta sairaus ei pääsisi kroonistumaan ja muuttuisi vaikeampihoitoiseksi. Pitkäkestoista neuropaattista kipua sairastavat henkilöt tarvitsevat hoitoa erikoissairaanhoidon kipupoliklinikoilla.  Palvelujärjestelmän on varmistettava, että näille potilaille on saatavilla vaikuttavaa hoitoa potilaiden yksilöllistä tarvetta vastaavasti ja yksilölliseen hoitosuunnitelmaan perustuen.  

Neuromodulaatiohoidot (mm. rTMS ja tDCS) ja laitetekniikka kehittyvät nopeasti. rTMS- ja tDCS -hoitojen vaikuttavuudesta pitkäkestoisen neuropaattisen kivun potilailla tarvitaan lisää tutkittua vaikuttavuusnäyttöä kolmannen linjan hoitovaihtoehtona.  

Suositus, tiivistelmä, valmistelumuistio, systemaattinen kirjallisuuskatsaus ja muu materiaali löytyvät Palkon kotisivuilta valmiiden suositusten sivulta

Lisätietoja antavat: 

Erityisasiantuntija Sari Koskinen,  [email protected] , p. 02951 63409 

Pääsihteeri Hanna-Mari Jauhonen, [email protected] , p. 0295 163060 

Palko toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä ja sen tehtävänä on antaa suosituksia terveydenhuollon menetelmien kuulumisesta julkisesti rahoitettuun terveydenhuoltoon. Lisätietoja terveydenhuollon palveluvalikoimasta voit lukea Palkon kotisivuilta.