Vuosi 2021 jää mieleen merkityksellisenä – sairaalan käytäviltä Palkon asiantuntijaksi

Julkaisuajankohta 17.12.2021 15.18
Kolumni

Vuosi palveluvalikoimaneuvoston asiantuntijana on tulossa päätökseen ja uudet haasteet odottavat. Tässä kohtaa on hyvä katsoa, mitä kaikkea menneeseen vuoteen on mahtunut ja suunnata sitten katse kohti tulevaa uutta vuotta.

Tammikuussa 2021 terveystieteen maisteriksi valmistumiseni läheni ja aloin miettiä työpaikan vaihtamista. Otin yhteyttä entiseen harjoittelupaikkaani sosiaali- ja terveysministeriön palveluvalikoimaneuvostoon (Palko) tiedustellakseni tilannetta. Pari viikkoa yhteydenotostani istuinkin jo Kruununhaassa STM:n toimistolla. Kätilön työt jäivät ja otin innoissani uuden haasteen vastaan Palkon sihteeristössä asiantuntijana. 

Työtehtäväni ovat olleet monipuoliset ja olen päässyt hyödyntämään omaa osaamistani ja koulutustani, mutta myös haastamaan itseäni. Unettomuus on leimannut tätä vuotta. Mutta ei onneksi omakohtaisesti! Olen saanut olla valmistelemassa unettomuushäiriön hoitoa koskevaa suositusta. Hain ja kokosin tietoa, esitin asiantuntijoille suosituksen etenemistä, järjestin potilastapaamisen, kävin läpi tuhansia tutkimuksia ja minua jopa haastateltiin potilasjärjestön lehteen! Sain myös mahdollisuuden hypätä täysin uuteen ja valmistelin kaksi lääkesuositusta. Olen oppinut valtavasti erilaisista sairauksista sekä niiden hoitamisesta. Työpäivät soljuivat nopeasti eteenpäin, kun työn sisältö oli näin mielenkiintoista ja monipuolista.

Kulunut vuosi on ollut itselleni merkityksellinen. Minuun ja osaamiseeni on luotettu ja olen saanut hurjasti itsevarmuutta, mitä näin vastavalmistuneena ymmärrettävästi kaipaa. Huijarisyndroomalta ei olla kuitenkaan vältytty. Moneen kertaan mietin, että mitä ihmettä minä täällä teen, Suomen huippuasiantuntijoiden keskellä. Onnekseni Palkossa ollaan oltu kannustavia ja arvostettu kaikkien työpanosta. Vähitellen, sen lisäksi, että muut luottivat minuun, minäkin aloin luottaa itseeni.

Se into, osaaminen ja asiantuntemus, jota olen saanut Palkossa seurata, on saanut minut haluamaan lisää. Tämän seurauksena tieni vie ensi vuonna akateemiseen maailmaan väitöskirjatutkijaksi. Voin vain toivoa, että pystyisin kerryttämään sellaista osaamista itselleni, jota olen saanut todistaa viimeisen vuoden aikana Palkossa. Lähden innolla oppimaan lisää, jotta voisin hyödyntää osaamistani jatkossa yhteisen hyvän edistämiseksi terveydenhuollon kentällä. Merkityksellinen työ luo merkityksellisen elämän, ainakin itselleni. Vuosi Palkossa on vahvistanut tätä ajatustani, ja sen myötä etenen luottavaisesti askel askeleelta eteenpäin.

Viimeisten työpäivien aikana päällimmäisenä tunteena on kiitollisuus. Vaikka etätyösuositus on vahvasti leimannut tätä vuotta ja rajoittanut kohtaamisia, on työn tekemisen ohelle mahtunut onneksi vapaampiakin hetkiä, joissa ollaan päästy näkemään kasvotusten. Mieleen tulee yhdessä vietetty ilta vesivärimaalaamisen ja illallisen merkeissä. Nämä kohtaamiset tuntuivat etenkin tänä vuonna erityisen juhlallisilta. Haluan vielä kiittää kaikkia, joiden kanssa olen saanut tänä vuonna tehdä töitä. Kiitos avusta ja luottamuksesta, on ollut kunnia tehdä töitä kanssanne! 


Laura